5

Vélemények

140 vélemény alapján:

99,14 %

Vásárlóink mondták

Olvass még több véleményt »

BEMUTATÓ WEBÁRUHÁZ, az üzlet már nem működik, megrendeléseket MÁR NEM TELJESÍTÜNK.
kosár

A kosarad még üres

 
 
(x) Bezárom

Minden hétfőn, szerdán és csütörtökön indítunk útnak csomagokat (amelyek a következő munkanapon érkeznek meg).

Házhozszállítás futárszolgálattal

Termékek összege Szállítási idő Szállítási díj
2000 - 11999 Ft-ig 1 munkanap 1699 Ft
12000 Ft-tól 1 munkanap Ingyenes
Kényelmi szolgáltatások (opcionális):
Utánvét díja (20 000 Ft alatt)   + 300 Ft
Utánvét díja (20 000 Ft felett)   ingyenes

 

Szállítás postahivatalba

Termékek összege Szállítási idő Szállítási díj
2000 - 11999 Ft-ig 1 munkanap 1699 Ft
12000 Ft-tól 1 munkanap Ingyenes
Kényelmi szolgáltatások (opcionális):
Utánvét díja (20 000 Ft alatt)   + 300 Ft
Utánvét díja (20 000 Ft felett)   ingyenes

 

 
(x) Bezárom

Menü

 

A cseh gyöngyök fajtái I.

Sok gyöngyfűző szívesen használja, hiszen jó minőségűek, de olcsóbbak a japán gyöngyöknél. Rengeteg színben és formában léteznek, ebből láthatsz ízelítőt.

 

©  Véghné G. Maja  2015. január 5.

 

Cseh gyöngytörténelem

Történetük egészen a XVI. századra nyúlik vissza, a központ pedig a csehországi Jablonec városa. A II. világháború előtt élte addigi legvirágzóbb korszakát a cseh gyöngygyártás, de a sztálinista hatalomátvétel után évtizedekre leállt az ipar az államosítások miatt. A hatvanas évek óta újra töretlen a fejlődés, mára cseh üveggyöngyök az egész világon (el)ismertek, a sok apró manufaktúra közül ma a Preciosa a leghíresebb. A cseh termékek legnagyobb ellenlábasa a leginkább kristályairól ismert osztrák Swarovski gyár.


Hagyományos cseh kásagyöngy

Hagyományos cseh kásagyöngy

Cseh kásagyöngyök

Hagyományos cseh kásagyöngy

Cseh kásakat többnyire a Preciosa gyártja, méretük másfél millimétertől nagyjából 8 milliméterig terjed. A sokféle színezési eljárásnak köszönhetően rengeteg fajtájuk létezik, és folyamatosan új színek is érkeznek.

Mit lehet fűzni velük?
Szinte bármit, felhasználhatóak akár a japán kásagyöngyök alternatívájaként is. Fontos viszont azt tudni, hogy azoknál kevésbé mérettartóak. Az, hogy a japán gyöngyöt cseh kására cserélheted-e, mindig az adott mintától függ. Viszont mindenképp érdemes megpróbálni, hiszen a cseh gyöngyök ára jóval kedvezőbb, és már most rengeteg színben és sok méretben kaphatóak nálunk. Cseh kásagyöngy legtöbbször az orosz mintákban fordul elő. (Rengeteg orosz minta van az interneten, amik nagyon ötletesek, és sokuk kép alapján megfűzhető).

Plusz tipp: a japán és a cseh kásagyöngyöknek eltér a gyári számozása: például egy 11/0-ás japán gyöngy 9/0-ás cseh kásagyöngynek felel meg.


Cseh kockagyöngy

Cseh kockagyöngy

Cseh kockagyöngy

Ez egy különleges, megközelítőleg kocka alakú, a cseh kásák közé sorolandó gyöngy. Jó választás négyzetes öltéssel, brick technikával vagy halszálkafűzéssel (herringbone) készült mintákhoz, de akár gyöngyszövéshez is. Különleges formája miatt már néhány darab cseh kockagyöngy is feldobhat egy ékszert, de gyakran használják helykitöltő elemként is más gyöngyök között.


Háromszög alakú kásagyöngy

Háromszög alakú kásagyöngy

Háromszög alakú kásagyöngy

Az egyik legritkább cseh kásagyöngy fajta, ezért a legkülönlegesebb is az összes közül. A háromszögek vízszintesen a közepükön fűzhetőek, és remekül mutatnak a cseh kockagyöngyökkel együtt.

A nálunk is kapható, Preciosa által gyártott háromszög alakú cseh kásagyöngy annyiban tér el a többitől, hogy még inkább lekerekítettek a szélei, hogy megvédjék a fűzőanyagot a szakadástól.


Cseh szalmagyöngy

Cseh szalmagyöngy

Cseh szalmagyöngy

Létezik belőlük sima, csavart és lekerített végű is. Sok más minta mellett gyönyörűen mutatnak gyöngycsillagokban és népi ékszerekben. Arra vigyázni kell a nem lekerekített végűeknél, hogy ne vágják el a cérnát, de damillal és dróttal is jól fűzhetőek.

Plusz tipp: Ha mindenképp cérnára szeretnéd fűzni, Pikó fűzése esetén mindig kásagyöngy legyen a rojt vége - így kevésbé valószínű, hogy a szalmagyöngy elvágja a szálat.


Farfalle™ / pillangó gyöngy

Farfalle™ / pillangó gyöngy

Farfalle™ / pillangó gyöngy

A Farfalle™ gyöngy ma még igen ritka, a Preciosa gyár terméke. Nevét alakjáról kapta (a „farfalle” olaszul pillangót jelent). Leginkább raw (right angle weave), de herringbone (halszálka) és peyote technikához is felhasználható a Farfalle™ avagy pillangó gyöngy. Ha egyesével fűzöd fel ezeket, akkor elmozdulnak egymáshoz képest, és érdekes alakzatokat hoznak létre - próbáld ki!

Cseh kétlyukú gyöngyök

Másnéven dupla lyukú gyöngynek is nevezik ezeket. Az a közös bennük, hogy minden ilyen gyöngynek két furata van. Több gyár is készít kétlyukú gyöngyöt, általában préseléses eljárással.

Plusz tipp: Kétlyukú gyöngyönél előfordulhat, hogy az egyik lyuk betömödőtt. Ezért érdemes ezt előre ellenőrízni, mint két lyukat, mert ha elmarad, akkor sokszor sokat kell bontani emiatt. (Sokat bosszankodtam eleinte! :))


Twin™ gyöngy

Twin™ gyöngy

Twin™ gyöngy

Kétlyukú, gömbölyded formájú gyöngy, kicsit úgy néz ki, mintha két kásagyöngyöt összeforrasztottak volna egymással. A kétlyukú gyöngyök egyik legkedveltebbje, rengeteg mintában használják is. A kezdőknek kifejezetten ezt érdemes választaniuk, mivel gyorsan és egyszerűen lehet szép fülbevalókat vagy medálokat készíteni ebből a cseh gyöngyből, akár kevés szem felhasználásával is.

Sokszor összetévesztik a Twin™-t a SuperDuóval, mivel első ránézésre nem túl nagy köztük a különbség. Ennek ellenére azonban nem minden mintában cserélhetőek fel egymással, fontos, hogy tudjuk a különbséget a két gyöngyfajta között, ezért erről egy külön blogbejegyzést is olvashatsz. Csak a Preciosa gyárt Twin™ gyöngyöt.


SuperDuo

SuperDuo

SuperDuo

A SuperDuo formára nagyon hasonlít a Twin™-re, de annál egy kicsit hosszúkásabb, „rombuszabb” alakja van, és a gyöngyök mérete is valamivel egyenletesebb. Több cseh gyár is előállít SuperDuót, és mivel sok ingyenes mintában használják, már csak ezért is mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a fajta gyöngyöt is. Egy kis gyakorlás után akár már képről is fűzhetőek a SuperDuós minták! Többnyire már eleve színezett üvegből készítik, ezért kevésbé kopik, mint a legtöbb cseh gyöngy fajta.


Rulla gyöngy

Rulla gyöngy

Rulla

Henger formájú kétlyukú cseh gyöngy, nagyjából 3x5 mm-es méretben gyártják. A Rulla leginkább karkötőmintákban gyakori, de halszálkatechnikában (herringbone) vagy akár távtartónak is felhasználható kétsoros karkötőknél – érdemes vele próbálkozni! Nem csak fektetve, hanem élükre állítva is fűzhetőek, ami különleges jelleget kölcsönöz az így készült ékszereknek. Jól használható más kétlyukú gyöngyökkel (tile, SuperDuo) is.


Tile gyöngy

Tile gyöngy

Tile

A cseh tile gyöngy valahol a japán Miyuki tila® alteregójának tekinthető: préselt négyzetekről van szó, lecsiszolt sarkokkal, nehogy elvágja a cérnát. A két lyuk párhuzamosan fut egymás mellett, ami számos új felhasználási módra ad lehetőséget. Legtöbbször sujtás technikában és gyöngyhímzésekben találkozni velük, de raw karkötőkben is remekül mutat. Szintén jól kombinálható más formájú kétlyukú cseh gyöngyökkel.


Piggy bead® / Piggy gyöngy

Piggy bead® / Piggy gyöngy

Piggy bead® / Piggy gyöngy

Malacorra emlékeztető formája miatt kapta a „malacka gyöngy” nevet. Voltaképpen egy üreges, félgömb alakú gyöngyről van szó, amelynek az egyik lyuka középen, a másik pedig a széle felé helyezkedik el. Elsősorban medáloknál, virágszirmok utánzására szokták felhasználni a mintákban.

Plusz tipp: fűzz fel sorrendben egy Piggy gyöngyöt, egy 6 vagy 8 mm-es viaszgyöngyöt és még egy Piggy gyöngyöt úgy, hogy a két Piggy egymás felé nézzen, körbezárva a viaszgyöngyöt (ez egy virágszirom). Egy helykitöltő gyöngy után ezt bármeddig ismételheted, majd összefűzheted egy körré - máris elkészült egy egyszerű virág!


Pyramid / piramis gyöngy

Pyramid / piramis gyöngy

Pyramid / piramis gyöngy

Piramis alakú gyöngyök az aljukon két, párhuzamosan futó lyukkal. Leginkább karkötőmintákban találhatóak meg, de előfordulnak gyűrűknél is. Jó alapanyag például punk vagy rocker ékszerek készítéséhez, mivel már egy darab is fel tud dobni egy művet - szögletes formájuk miatt kifejezetten formabontók. Halszálkafűzésnél (herringbone) remek középső díszítő elem belefűzve a mintába, emellett két raw (right angle weave) karkötő összekötésére is kiválóan alkalmas.

 
 

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy ne maradj le semmiről!

 
 

Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.

Cseh egylyukú gyöngyök

Rengeteg egy furattal rendelkező cseh gyöngy van, virágok, szirmok, korongok, kockák, pillangók. Az eddig legelképesztőbb a cipő formájú cseh kásagyöngy volt! :) A kiterjedt formavilágból néhány híresebb fajtát mutatunk be alább.


Cseh csiszolt gyöngy

Cseh csiszolt gyöngy

Csiszolt gyöngy

Nevezik fazettázott gyöngynek is, talán a leghíresebb és legtöbbször használt cseh gyöngy fajta - de mindenképpen az egyik legrégebbi, mert legalább háromszáz éve gyártják. Nagyon sok mintának képezi az alapanyagát, de gumis damilon vagy memória drótra felfűzve is szépen mutat. Többször használtam cseh csiszolt gyöngyöt drótkészítéssel készült láncaimhoz is. A külföldi mintákban sokszor fire polished beads néven szerepel.


O bead®

O bead®

O bead®

Tulajdonképpen préselt kásagyöngyökről van szó 4 mm-es átmérővel; a lyukuk azonban jóval nagyobb egy hagyományos kásagyöngyénél, és maguk a gyöngyök is vékonyabbak azoknál. Az O bead®-ek 2013 decembere óta kaphatóak, azóta egyre divatosabbak, több és több mintában találkozni velük. Vízszintesen és függőlegesen fűzve is esztétikusak, köztesként vagy peremdíszként is megállják a helyüket.


Preciosa Pellet™

Preciosa Pellet™

Preciosa Pellet™

Préselt gyöngy, leginkább egy tömzsi, középen elvékonyodó hordóra hasonlít. Keresztirányban fúrtak, és a sajátos formavilág miatt gyakorlatilag nincsen rés az egymás mellé felfűzött Pelletek között. Mintákban emiatt sokszor csak a tetejük látszik, olyan hatást keltve, minta „pöttyös” volna az ékszer. SuperDuóval remekül kombinálhatóak! Nevéből is sejthető, hogy kizárólag a Preciosa gyártja.


Pinch gyöngy

Pinch gyöngy

Pinch gyöngy

Ovális alakú, körülbelül 5x3 mm-es gyöngy. Hosszanti irányban fűzhető fel, három, lapított oldala van, és ez az érdekes formavilág még egy egyszerűbb ékszert is könnyen „megvadít”. Egyes mintákban kiválthatóak vele akár a biconok vagy a csiszolt gyöngyök is. Jópofa golyót fűzhetünk kihasználva azt, hogy több oldala van a gyöngynek. Létezik belőlük többszínű változat is, például ezüstszínű egy fekete oldallal, így olyan mintha nem egy, hanem két gyönggyel fűznénk a mintát.


Rose petal / rózsaszirom

Rose petal / rózsaszirom

Rose petal / rózsaszirom

A többfajta szirom alakú cseh gyöngy közül ez az egyik legismertebb. Egyetlen furata a gyöngy „hegyénél” található. Nagyon gyakran két, különböző színű oldala van, és mivel egy mintában általában csak az egyik fele látszik, ezt kihasználva szép, változatos ékszerek készülhetnek belőle - szintén olyan mintha két, különböző gyönggyel dolgoznák!


Rizo® gyöngy

Rizo® gyöngy

Rizo® gyöngy

A Rizo a cseh „rizs” – hozzávetőleg 2,5x6 mm-es, rizs formájú gyöngyök. Hasonlítanak a dagger (lándzsa) gyöngyre, de kisebbek annál – ettől függetlenül sok mintában használhatóak helyette. Emellett peyote és gyöngyszövés technikával készült ékszerekben is gyönyörűen díszítenek szalagot, ha rojtot teszünk a munkára.

Néhány szó a szerzőről – Véghné G. Maja

Véghné G. Maja

A Gyöngyvásár ügyvezetője vagyok, több mint 10 éve foglalkozom gyöngyfűzéssel, és minden ékszeremet magam készítem. Az évek folyamán rengeteg technikát, trükköt tanultam, illetve tanulok a mai napig. A bloggal segíteni szeretnék minden gyöngyimádónak.

Ha tetszett a cikkem, kérlek oszd meg másokkal is!

= köszönöm, ez hasznos volt :)

Hozzászólások

Szólj hozzá!
Mit mondtak a többiek?
[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/]Buy Amoxil Online[/url] Buy Amoxil Online sxx.plar.gyongyvasar.hu.idh.gn http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2021. január 14. 13:54
[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/]Amoxicillin[/url] Buy Amoxicillin djj.ttgw.gyongyvasar.hu.mpi.po http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2021. január 14. 13:54
[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/]Amoxicillin No Prescription[/url] Amoxicillin 500 Mg gxd.egzi.gyongyvasar.hu.ntm.dn http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2021. január 14. 13:36
[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/]Buy Amoxicillin[/url] Buy Amoxicillin uco.vjwo.gyongyvasar.hu.vgg.qy http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2021. január 14. 13:35
[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/]Amoxicillin 500 Mg[/url] Buy Amoxicillin ljo.tvhz.gyongyvasar.hu.kis.ep http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2021. január 2. 07:34
[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/]18[/url] Amoxicillin 500mg Capsules cis.lphw.gyongyvasar.hu.zvr.bn http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2021. január 2. 07:18
[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/]Buy Amoxicillin[/url] Amoxicillin Online gbi.srur.gyongyvasar.hu.qfk.wq http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2021. január 2. 07:02
[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/]18[/url] Amoxicillin yhg.rhri.gyongyvasar.hu.cpa.iy http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2021. január 2. 07:01
[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/]Amoxicillin 500 Mg Dosage[/url] Amoxicillin 500 Mg Dosage ijx.cjht.gyongyvasar.hu.wqc.ss http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2021. január 2. 06:45
[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/]Amoxicillin[/url] Amoxicillin 500 Mg yqr.feug.gyongyvasar.hu.vnh.tg http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2021. január 2. 06:43
[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/]Amoxicillin 500mg[/url] Amoxil Causes Gallstones zqo.lclr.gyongyvasar.hu.pdq.xh http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2020. december 29. 16:39
[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/]Buy Amoxicillin Online[/url] Amoxicillin 500mg Capsules ksk.jcwh.gyongyvasar.hu.boa.vl http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2020. december 29. 16:00
[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya/]Buy Amoxicillin[/url] Amoxicillin Online whd.atdg.gyongyvasar.hu.mla.ms http://mewkid.net/when-is-xuxlya/
 |  2020. július 25. 18:44
[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya/]Amoxicillin 500mg Capsules[/url] Buy Amoxicillin mvk.xarm.gyongyvasar.hu.emu.jn http://mewkid.net/when-is-xuxlya/
 |  2020. július 25. 18:07
[url=http://mewkid.net/when-is-xicix/]Amoxicillin[/url] Buy Amoxicillin yhs.ieef.gyongyvasar.hu.azl.sr http://mewkid.net/when-is-xicix/
 |  2020. június 11. 04:04
[url=http://mewkid.net/when-is-xicix/]Buy Amoxicillin[/url] Amoxicillin uvy.qvpz.gyongyvasar.hu.hjq.vo http://mewkid.net/when-is-xicix/
 |  2020. június 11. 03:21
[url=http://mewkid.net/when-is-xicix/]Amoxicillin Online[/url] 18 pbb.uezg.gyongyvasar.hu.ixm.ro http://mewkid.net/when-is-xicix/
 |  2020. június 11. 02:52
[url=http://mewkid.net/when-is-xicix/]Buy Amoxil[/url] Buy Amoxicillin kla.fpgc.gyongyvasar.hu.jbv.pg http://mewkid.net/when-is-xicix/
 |  2020. június 11. 02:07
Nagy Istvánné vagyok 75 éves. Én is szeretek gyöngyöket fűzni, főleg karkötőket szőni. Van olyan portál, ahová az elkészült dolgok fényképeit fel lehet rakni? Hasznos lehetne, mások munkáját is megnézni. Sajnos nem ülhetek sokat, pedig ehhez a hobbyhoz sokat kell. Úgy kezdtem az egészet, hogy eljöttem nyugdíjba és vettem egy gyöngyösnél vegyes csomagot. mindenféle volt benne. Előbb szétvélogattam, majd mitaláltam mi legyen belőle.
Nagyné Marika  |  2020. május 21. 19:46

A hozzászólások mindig az aktuális hozzászóló véleményét tükrözik. A Gyöngyvásár webáruház üzemeltetője fenntartja a jogot arra, hogy a sértő vagy oda nem illő hozzászólásokat szerkessze, törölje.

Ezek is érdekelni fognak


SuperDuo vagy Twin™?

Akik szeretnek kétlyukú gyöngyökkel dolgozni, szinte biztos, hogy kipróbálják őket, de sok kérdés adódik: mi köztük a különbség? Mire jó egyik, mire a másik?


Cseh kásagyöngy - 1. rész

Számtalan színvariációt, mintát és lehetőséget jelentenek. Léteznek távol-keleti (kínai), a japán és cseh kásagyöngyök – most az utóbbiakra térünk ki.


11 szuper ingyenes mintalelőhely, amit érdemes megnézned

Szívesen fűznél valamit, de nincs ötleted? Nézd meg az alábbi ingyenes lelőhelyeket - és biztosan megakad a szemed valamin!

 
 
Manogyöngy Comodo Trusted Magyar Posta Logisztika MPL PostaPont A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja.
Magyar Nemzeti Bank engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
 
RendbenCookie-t (sütit) használunk az oldalunkon a jobb felhasználói élmény és szolgáltatás érdekében. További részletek