5

Vélemények

140 vélemény alapján:

99,14 %

Vásárlóink mondták

Olvass még több véleményt »

Ez egy BEMUTATÓ WEBÁRUHÁZ. Az üzlet már nem működik, megrendeléseket NEM TELJESÍTÜNK, és nem fogunk a jövőben sem.
kosár

A kosarad még üres

 
 
(x) Bezárom

Minden hétfőn, szerdán és csütörtökön indítunk útnak csomagokat (amelyek a következő munkanapon érkeznek meg).

Házhozszállítás futárszolgálattal

Termékek összege Szállítási idő Szállítási díj
2000 - 11999 Ft-ig 1 munkanap 1699 Ft
12000 Ft-tól 1 munkanap Ingyenes
Kényelmi szolgáltatások (opcionális):
Utánvét díja (20 000 Ft alatt)   + 300 Ft
Utánvét díja (20 000 Ft felett)   ingyenes

 

Szállítás postahivatalba

Termékek összege Szállítási idő Szállítási díj
2000 - 11999 Ft-ig 1 munkanap 1699 Ft
12000 Ft-tól 1 munkanap Ingyenes
Kényelmi szolgáltatások (opcionális):
Utánvét díja (20 000 Ft alatt)   + 300 Ft
Utánvét díja (20 000 Ft felett)   ingyenes

 

 
(x) Bezárom

Menü

 

A japán kásagyöngyök fajtái

Van, aki egekig magasztalja a japán kásagyöngyöt, aki csak ezzel hajlandó fűzni, aki csak hallott róla, aki sokallja az árát. De mi különleges benne?

 

©  Gyöngyvásár  2016. május 3. • Frissítve: 2018. február 13.

 

Mik is alapvetően kásagyöngyök?

Hogyan készülnek? Három kémiai vegyületet kevernek össze a színt adó anyaggal 1400°C-os kemencében, majd egy olyan tégelybe öntik, amelynek lyukas az alja. Ezen keresztül üvegrudat készítenek (a lyuk mérete és alakja adja ki a majdani gyöngyökét), majd ezt precíziós géppel feldarabolják. Az így kapott szemeket még többször alaposan megcsiszolják és megmossák, hogy szép, gömbölyű széleik legyenek.

Japán Miyuki kásagyöngy 16

Japán Miyuki kásagyöngy 16

Aki gyöngyöt fűz, szinte biztos, hogy használ kásagyöngyöket a műveihez - mert számtalan színvariációt, rengeteg mintát és végtelen lehetőséget jelentenek. Alapvetően három fajtáját különböztetjük meg a kásagyöngyöknek származási hely szerint: távol-keleti (az esetek nagy részében kínai), japán és cseh kásagyöngy. Mostani blogbejegyzésünkben a kásagyöngyök királynőjével, a japán kásagyöngyökkel foglalkozunk.

Bevallom, a kezdetek kezdetén én is összekevertem ezeket a gyöngyöket. Amikor a peyote technikát még csak tanultam (ekkor Gyöngyvásár még elméletben sem létezett), kásákat vettem az egyik gyöngyshoptól, mivel nem tudtam, hogy ehhez a technikához általában delicát használnak, ami egy különleges Miyuki kásagyöngy. (De ne szaladjunk ennyire előre!)

Miben más a japán kásagyöngy, mint a többi?

Japánban több manufaktúra már az 1940-es évek vége óta gyárt kásagyöngyöket. Magyarországra a Hiroshimában műkődő két gyárból importálják a legtöbbet belőlük: ezek a Miyuki és a Toho által készített kásagyöngyök. A Gyöngyvásáron egyelőre a Miyuki gyár szépségeivel találkozhatsz.

A japán kásagyöngy előnyei:

  • Egyenletesebbek szemek, ami szebb fűzési eredményt ad (a profik már ránézésre megmondják, hogy milyen kásagyönggyel fűztél).
  • Szinte teljesen eltűnik a jól ismert „gyöngyválogatás mumus”. (Jó, itt is vannak tökéletlen szemek, de tényleg nagyon kevés!)
  • Színkódjai vannak, amik nem csak abban segítenek, hogy egy adott mintát meg tudj fűzni ugyanolyan színben, mint a világ másik felén, hanem abban is, hogy könnyen után tudj rendelni.
  • Nagyobb furata van, ezért bizonyos mintákat csak ezzel lehet megfűzni, cseh kásával nem.

Színkódok

Tudtad? A kásagyöngyök és más, különleges mintájú Miyuki gyöngyök (pl.: long magatama, drop, tila, szalmák) ugyanazon a színkódon futnak, ettől azonban teljesen eltér a delica gyöngyök színkódozása. Ha egy kásagyöngy színhez szeretnél delicát párosítani, ezt a táblázatot ajánljuk hozzá.

Japán kásagyöngy szinte az egyetlen gyöngyfajta, amelyből színkód alapján is lehet rendelni. Aki szeret fűzni, az pontosan tudja, hogy enélkül milyen nehéz egy mintát ugyanolyan színben kétszer megfűzni. Színkód egyébként a cseh kásagyöngyöknél is létezik, de valamiért nem használják.

A Gyöngyvásár webáruházban minden japán kásagyöngy mellé odaírjuk a kódot, és a termékoldalon a hivatalos angol nevét is láthatod. A kimért zacskón is megtalálható a méret mellett a színkód is. Sajnos találkoztam olyan gyöngybolttal is itthon, ahol ezeket a színkódokat nem írják rá a csomagokra, ezért is tartom fontosnak, hogy nálunk ne kelljen senkinek az után nyomoznia, hogy milyen gyöngyöt is szeretne rendelni.

Japán kásagyöngy és delica: Miben különböznek?

Félreértések végett szögezzük le már előre: nem ugyanaz a kettő! A delicát hengeres, cilinderes gyöngynek is nevezik, mert nemcsak eltérő cső formája van, hanem nagyobb furata is, és ennél egyenletesebb szemű gyöngy nincs a világon. Egyenes széle miatt a peyote, téglaszövéses és gyöngyszövéses minták legjobb alapanyaga. A gyönyörű peyote karkötőnél ez a precizitás kivált nagyon fontos, hiszen enélkül csúnyán felpúposodik a gyöngyszalag (hozzáteszem, van, amikor éppen ez a cél :)), másrészt ezzel a gyönggyel lehet gyönyörűen befoglalni a különböző méretű Swarovski Rivolikat, amelyeknél a lyuk hiánya miatt nagyon fontos a pontosság, különben a kristály kiesne a helyéről.

A 11/0-ás kásagyöngynél jóval kisebb delicat csak és kizárólag a Miyuki gyártja. Van persze más, ehhez hasonló gyöngy, bár szerintem a Toho által készített treausers gyöngy kevésbé jó minőségű. Ezt sima peyote technikával készült mintánál szűrtem le, meg lehetett állapítani, hogy hol próbáltam Toho-val fűzni (igaz, csak közelről látszottak a nagyobb, egyértelműen nem egyenletes szemek a mintában).

 

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy ne maradj le semmiről!

 
 

Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.

Milyen japán kásagyöngy méretek vannak?

Többféle méretben létezik japán kásagyöngy, a kb. 1,5 milliméteres 15/0-ástól a mintegy 6,5 milliméteres 1/0-ásig. A leggyakrabban használt méreteket megtalálod nálunk is.
A megadott méretek hivatalos gyári adatok, amelyeket nagyjából tartanak is a szemek.

Japán kásagyöngy mérettáblázat
méret és típus külső átmérő furat átmérője csomag db / cs
15/0 kása 1,5 mm 0,7 mm 2 g 500
11/0 kása 2 mm 0,8 mm 2 g 220
8/0 kása 3 mm 1,1 mm 5 g 195
6/0 kása 4 mm 1,5 mm
5/0 kása 5 mm 2 mm
1/0 kása 6,5 mm 2,9 mm
15/0 delica 1,3 mm 0,6 mm
11/0 delica 1,6 mm 0,8 mm 1 g 200
10/0 delica 2,2 mm 1 mm
8/0 delica 3 mm 1,5 mm

Mennyire tartós a japán kásagyöngyök színe?

Tudtad? A Miyuki gyár a kásák és delicák mellett sokféle gyöngyöt készít, amit mind a kásagyöngyök közé sorol. Ilyen a kocka, long magatama, drops, Tila vagy a fél Tila. Ezeket egy külön blogbejegyzésben szeretném bemutatni :)! Ha eddig csak morfordíroztál, akkor most itt ideje kipróbálni ezeket is! :)!

Egyértelműen tartósabb színei vannak, mint a kínai kásagyöngyöknek. Fontos tudni, hogy kopás ezeknél a gyöngyöknél is előfordulhatnak, bár különböző mértékben. Ahol erre találtunk adatot, ott fel is tüntettük a termékoldalakon, hogy mire kell figyelni, hogy minél tovább megőrizze a gyöngy a színét. Néhány apróságot mindenképpen érdemes betartani:

  • Ne ezekkel fürödj, mosogass, takaríts! :)
  • Kerüld a direkt napfényt, ne az ékszerrel napozz!
  • Tartsd ékszeres dobozban (akár egy kis simítózáras zacskó is megteszi), így még tovább maradhat szép!

Ezüst- és aranyszínű gyöngyöknél valamivel jellemzőbb a kopás, mivel csak a gyöngy felületét tudják megfesteni, magát a gyöngyöt nem. Ezért találtak ki egy új színkezeléses eljárást, ami tapasztalataim szerint alig kopik: ezek az új duracoat gyöngyök. Az én bőrőm pH értéke nem kedvez a gyöngyöknek, így előfordult már, hogy gyöngy már fűzés közben is kopott - a duracoat bevonatúaknál azonban semmi ilyet nem tapasztaltam.

A japán kásagyöngyök jellemző kiszerelései

Általában 10-15 grammos tasakokban kaphatóak, amely egyrészt elég nagy mennyiség, másrészt színenként drága (500-1000 Ft) is. Ezért úgy döntöttünk, formát bontunk, és egyedülálló módon a delicákat már 1 grammos kiszerelésben is megveheted a Gyöngyvásár webáruházban, míg a 15/0 és 11/0 kásagyöngyök 2 grammonként várnak gazdára. A nagyobb szemű, 8/0-ás gyöngyök 5 grammos csomagokban kaphatók. Így már nem olyan drága a delica sem, ha csak kevés kell egy színből egy mintába, nem kell megvenni emiatt egy ezer forintos csomagot.


Transzparens

Transzparens

Japán kásagyöngy színek

Rengeteg színt gyártanak, ráadásul mindig érkeznek új árnyalatok és új felületkezelések a piacra, így képtelenség volna az összeset felsorolni egy blogbejegyzésben. Ezért inkább arra törekedtünk, hogy néhány gyakori felületkezelést és színfajtát bemutassunk.

Transzparens

Áttetsző anyagú, színezett, de átereszti a fényt.

Telt, másnéven opak

Nem áttetsző, nem engedi át a fényt. Jellemző egy enyhe kis csillogás - talán ez az egyik legismertebb színtípus.

Általában a telt és a transzparens színek képezik az alapot, amire különböző technológiával más-más felületkezelést tesznek. Ezek pedig a következők:

Opálos/lüszteres

„Zománcos” hatást kell, amitől jobban csillognak a gyöngyök, egy kicsit hasonlítanak a kerámia gyöngyökre.

AB bevonat

Az AB az Aureole Borealis effekt rövidítése, ettől az irizáló bevonattól válik a japán gyöngy a szivárvány színeiben csillogóvá.

Matt

Egyáltalán nincs fénye ezeknek a gyöngyöknek, a felület enyhén érdes hatást kelt. Ezt többek között fagyasztással vagy savmaratással érik el ( előbbi miatt „fagyott”-nak is nevezik ezt a típusú gyöngyöt). A matt színhatást sokszor F-betűvel jelzik az adott gyöngy kódjában (pl. 401F).

Ezüst közepű

Általában transzparens színek kapnak ezüst belsőt, amitől csillogóbbá válik a gyöngy. Nekem ezek a gyöngyök mindig a karácsonyt juttatják az eszembe, annyira szépen csillognak.

Színes közepű

Gyakori, hogy a transzparens japán gyöngyök közepén nem áttetsző festékkel színezik, amitől az igen érdekes összhatást nyújt.

Metálos

Szép, fémes csillogásuk van. Bevett eljárás, hogy ezek közül néhányat galvanizálással festenek, hogy színük még tartósabb legyen. A Duracoat például egy ilyen, különleges bevonat, ami erősebbé és tartósabbá teszi a japán gyöngyök színét. Az így használt aranyszín nem kopott sem fűzés, sem az ékszer hordása közben. Igaz, drágább a gyöngy a bevonat miatt, de érdemes kipróbálni, hiszen a minősége egyértelműen jobb, mint a galvanizált színeknél.

Az alábbi nem felületkezelés, hanem inkább színvariáció, de érdemes megemlíteni:

Luminous különleges vegyes csomagok

Ezek a csomagok vegyesen átlátszó, vagyis transzparens színeket tartalmaznak, amik ugyanazzal színben belül is festik a gyöngyöt. Nagyon érdekes összhatása van így a gyöngyöknek. Három különböző, de együtt remekül mutató árnyalatot tartalmaz mindegyik csomag, így nem egy színt kapsz egy csomag áráért, hanem valójában hármat!

= köszönöm, ez hasznos volt :)

Hozzászólások

Szólj hozzá!
Mit mondtak a többiek?
Outstanding post however I was wondering if you could write a litte
more on this subject? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit further.

Appreciate it!
 |  2023. november 25. 21:28
Good day! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I'm trying
to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not
seeing very good gains. If you know of any please share.
Appreciate it!
 |  2023. november 25. 16:15
Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you're just too great.
I really like what you have acquired here, certainly like what you are stating and the
way in which you say it. You make it enjoyable and you still take
care of to keep it wise. I can not wait to read far more from you.

This is actually a great site.
 |  2023. november 24. 17:24
With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright
violation? My blog has a lot of unique content I've either
authored myself or outsourced but it appears a lot
of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any ways to help reduce content
from being ripped off? I'd certainly appreciate it.
 |  2023. november 18. 16:03
I do believe all the ideas you've introduced in your post.
They're very convincing and can definitely work.

Still, the posts are too short for starters. May you please extend them a
bit from next time? Thank you for the post.
 |  2023. november 14. 20:09
75 kg, and for the complete structure a further 3 10 6 heads were used buy lasix online Frequent Hypertension, tachycardia; infrequent Bradycardia, hematoma, hypotension, migraine, postural hypotension, syncope; rare Angina pectoris, arrhythmia nodal, atrial fibrillation, bundle branch block, cerebral ischemia, cerebrovascular accident, congestive heart failure, heart block, low cardiac output, myocardial infarct, myocardial ischemia, pallor, phlebitis, pulmonary embolus, supraventricular extrasystoles, thrombophlebitis, thrombosis, varicose vein, vascular headache, ventricular extrasystoles
 |  2022. október 26. 10:07
http://slkjfdf.net/ - Ulikozini Ajerakik iad.shym.gyongyvasar.hu.cmu.om http://slkjfdf.net/
 |  2022. augusztus 23. 03:13
http://slkjfdf.net/ - Akulib Vuqiwuksi yuw.sxxz.gyongyvasar.hu.kcr.yu http://slkjfdf.net/
 |  2022. augusztus 23. 02:55
http://slkjfdf.net/ - Eumenio Ojalocuk tfr.ozjl.gyongyvasar.hu.ufj.le http://slkjfdf.net/
 |  2022. augusztus 23. 01:51
http://slkjfdf.net/ - Oneusihuq Osiwewij jup.hbnc.gyongyvasar.hu.bzi.ma http://slkjfdf.net/
 |  2022. augusztus 22. 23:26
http://slkjfdf.net/ - Erolibiy Mkulun tpl.texm.gyongyvasar.hu.uht.rf http://slkjfdf.net/
 |  2022. augusztus 22. 23:17
http://slkjfdf.net/ - Tayzaf Yopuyeru wfg.tift.gyongyvasar.hu.czk.ni http://slkjfdf.net/
 |  2022. augusztus 22. 17:32
Keflex Nursing Mother Jxzuzl https://oscialipop.com - Cialis Icmejn Cialis Eppnud https://oscialipop.com - cialis online pharmacy
 |  2022. március 29. 00:46
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Buy Amoxicillin Amoxicillin bdv.frwx.gyongyvasar.hu.ido.os http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2021. január 10. 03:48
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Buy Amoxicillin Online Buy Amoxicillin Online Without Prescription ejv.zrbr.gyongyvasar.hu.sbf.yj http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2021. január 10. 03:16
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin Online Amoxicillin 500 Mg sfd.bwuv.gyongyvasar.hu.mfa.zn http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2021. január 10. 02:46
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Buy Amoxicillin Online Amoxicillin Online opa.kfsb.gyongyvasar.hu.fvm.hk http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2021. január 10. 02:13
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin Amoxicillin 500mg Capsules zvz.qlhy.gyongyvasar.hu.jth.wq http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2020. november 30. 23:59
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin Online Amoxicillin 500 Mg htn.kcgi.gyongyvasar.hu.kze.vp http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2020. november 30. 23:36
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin Online Amoxicillin 500 Mg yqd.igdv.gyongyvasar.hu.czx.fa http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2020. november 30. 23:14
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500mg Buy Amoxicillin feg.glze.gyongyvasar.hu.swg.rm http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2020. november 30. 22:54
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Buy Amoxicillin Amoxicillin Online xbc.mdin.gyongyvasar.hu.pui.ma http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2020. november 30. 22:36
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Buy Amoxicillin Online Without Prescription Amoxicillin Online olk.bdqq.gyongyvasar.hu.iqc.ol http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2020. november 30. 22:14
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Buy Amoxil Online Buy Amoxil Online lea.vfvd.gyongyvasar.hu.bdz.kn http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2020. november 30. 21:55
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin Online Buy Amoxicillin Online nex.zgzl.gyongyvasar.hu.for.qz http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2020. november 30. 21:50
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Buy Amoxicillin Amoxicillin nih.xbzc.gyongyvasar.hu.weu.cg http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2020. november 30. 21:34
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin No Prescription Buy Amoxicillin Online zev.pecf.gyongyvasar.hu.csx.jw http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2020. november 30. 21:14
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500 Mg Dosage Amoxicillin Online bcx.vecc.gyongyvasar.hu.gbs.tc http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2020. november 30. 21:12
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin 500mg Capsules enb.mptu.gyongyvasar.hu.vof.fc http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2020. november 30. 20:52
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin Online Amoxicillin Online liz.taqx.gyongyvasar.hu.fly.no http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2020. november 30. 20:31
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxil Causes Gallstones Amoxicillin pfg.desh.gyongyvasar.hu.aam.ln http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2020. november 30. 20:05
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Buy Amoxicillin Online Amoxil Causes Gallstones nzq.usns.gyongyvasar.hu.vjm.db http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2020. október 31. 11:27
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500mg Capsules Buy Amoxicillin uhb.obrr.gyongyvasar.hu.qkc.kx http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
 |  2020. október 31. 11:07
slots games http://onlinecasinouse.com/# - free casino games play casino online casino gambling http://onlinecasinouse.com/#
 |  2020. szeptember 15. 14:41
http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Buy Amoxil Amoxicillin 500mg Capsules mrs.saay.gyongyvasar.hu.qal.jm http://mewkid.net/when-is-xicix/
 |  2020. július 8. 10:37
http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin Online xna.jmht.gyongyvasar.hu.pis.vo http://mewkid.net/when-is-xicix/
 |  2020. július 8. 10:14
http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin Buy Amoxicillin Online Without Prescription unh.cvpz.gyongyvasar.hu.vhp.hw http://mewkid.net/when-is-xicix/
 |  2020. június 26. 04:47
http://mewkid.net/when-is-xicix/ - 18 Buy Amoxicillin apx.ffjz.gyongyvasar.hu.jiw.zw http://mewkid.net/when-is-xicix/
 |  2020. június 26. 04:43
http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin 500mg 18 cwk.pnhy.gyongyvasar.hu.jvr.pu http://mewkid.net/when-is-xicix/
 |  2020. június 26. 04:12
http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin 500mg Amoxicillin Online ugi.amrg.gyongyvasar.hu.wad.fn http://mewkid.net/when-is-xicix/
 |  2020. június 26. 04:10
http://mewkid.net/when-is-xaxlop/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin 500mg nhe.ikmx.gyongyvasar.hu.gar.lt http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
 |  2020. május 18. 16:11
http://mewkid.net/when-is-xaxlop/ - Amoxicillin 500mg Buy Amoxicillin Online zxh.ajfi.gyongyvasar.hu.osp.lb http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
 |  2020. május 18. 15:33
http://mewkid.net/when-is-xaxlop/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin tzm.ugsx.gyongyvasar.hu.mje.lx http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
 |  2020. május 18. 14:56
http://mewkid.net/when-is-xaxlop/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin dlj.ecnl.gyongyvasar.hu.xmi.zr http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
 |  2020. május 18. 14:17
http://mewkid.net/when-is-xaxlop/ - Amoxil Amoxicillin No Prescription fgv.fthr.gyongyvasar.hu.ebs.em http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
 |  2020. május 18. 01:23
http://mewkid.net/when-is-xaxlop/ - Amoxicillin Online Amoxicillin 500 Mg xyv.tlky.gyongyvasar.hu.tdn.kw http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
 |  2020. május 18. 00:54
http://mewkid.net/when-is-xaxlop/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin No Prescription pcn.mzqz.gyongyvasar.hu.tet.dn http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
 |  2020. május 12. 06:13
http://mewkid.net/when-is-xaxlop/ - Buy Amoxil Online Amoxicillin 500mg wem.eluv.gyongyvasar.hu.wwx.jo http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
 |  2020. május 12. 05:47

A hozzászólások mindig az aktuális hozzászóló véleményét tükrözik. A Gyöngyvásár webáruház üzemeltetője fenntartja a jogot arra, hogy a sértő vagy oda nem illő hozzászólásokat szerkessze, törölje.

 
 
Manogyöngy Comodo Trusted Magyar Posta Logisztika MPL PostaPont A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja.
Magyar Nemzeti Bank engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
 
RendbenCookie-t (sütit) használunk az oldalunkon a jobb felhasználói élmény és szolgáltatás érdekében. További részletek