Költözés miatt szünetel a csomagfeladás 2018. február 19. és 28. között, így legközelebb szerdán, 28-án indítunk el csomagot. A webáruház ettől eltekintve üzemel. A megértést köszönjük!
kosár

A kosarad még üres

 
 
(x) Bezárom

Házhozszállítás futárszolgálattal

Termékek összege Szállítási idő Szállítási díj
Előrefizetéssel (utalás vagy bankkártya)
1000 - 4999 Ft-ig 1-2 munkanap 899 Ft
5000 - 9999 Ft-ig 1-2 munkanap 799 Ft
10000 Ft-tól 1-2 munkanap Ingyenes!
Fizetéssel átvételkor (készpénz vagy bankkártya)
1000 - 4999 Ft-ig 1-2 munkanap 1199 Ft
5000 - 9999 Ft-ig 1-2 munkanap 999 Ft
10000 - 19999 Ft-ig 1-2 munkanap 799 Ft
20000 Ft-tól 1-2 munkanap Ingyenes!

Kérheted a csomagot villámgyors, már 1 munkanapos szállítással is - ennek felára minden esetben +199 Ft.

Szállítás postahivatalba

Termékek összege Szállítási idő Szállítási díj
Előrefizetéssel (utalás vagy bankkártya)
1000 - 4999 Ft-ig 1-2 munkanap 899 Ft
5000 Ft-tól 1-2 munkanap Ingyenes!
Fizetéssel átvételkor (készpénz vagy bankkártya)
1000 - 4999 Ft-ig 1-2 munkanap 899 Ft
5000 - 19999 Ft-ig 1-2 munkanap 799 Ft
20000 Ft-tól 1-2 munkanap Ingyenes!

Kérheted a csomagot villámgyors, már 1 munkanapos szállítással is - ennek felára minden esetben +199 Ft.

 
(x) Bezárom

Menü nyit/zár

 

Cseh kásagyöngy - 1. rész

Számtalan színvariációt, mintát és lehetőséget jelentenek. Léteznek távol-keleti (kínai), a japán és cseh kásagyöngyök – most az utóbbiakra térünk ki.

 

©  Gyöngyvásár  2015. május 10.

 

Mik is alapvetően kásagyöngyök?

Általánosságban elmondható róluk, hogy fánk alakú üveggyöngyök, közepükön egy lyukkal. (Ma már vannak nem fánk alakú fajták is, ezekről később esik szó.) Több manufaktúra már nagyon régóta állít elő kásagyöngyöket Csehországban, ezek közül a leghíresebb a Preciosa nevű gyár, itt készülnek a Gyöngyvásár cseh kásagyöngyei is.

Hogyan gyártják a cseh kásagyöngyöket?

Első lépésként megolvasztják az üveg alapanyagot, amelyből a gyöngyök készülnek, majd ezt a masszát hosszú, henger alakú rudakba öntik. Ezeket a bő méteres rudakat lehűtik, majd szeletekre vagdossák - ezek lesznek a majdani gyöngyök. Utolsó lépésként lecsiszolják a darabkák széleit, hogy megfelelően kerekdedek legyenek, és hogy ne vágják el a fűzőszálakat.

Cseh kásagyöngy kiszerelések

A cseh kásagyöngyöket többféle kiszerelésben árusítják. Létezik 5, 10, 15 és 25 grammos csomag - mi a 10 grammos kiszerelést preferáljuk a legtöbb cseh kásagyöngynél: jó minőségű, simítózáras zacskóba csomagoljuk, amelyekben akár hosszútávon is tárolhatóak a gyöngyök, vagy ezek a tasakok másra is felhasználhatóak. Érdekesség, hogy a gyárak nem csak grammban / kilogrammmban, hanem szálakra felfűzve is árusítanak cseh kásagyöngyöt, jóval magasabb áron, mint csomagokban.

Cseh kásagyöngy árak

Középáras termékről van szó: a japánnál jóval olcsóbb, a távol-keletihez képest drágább a cseh kásagyöngy. Mindez nem véletlen: az árak általában a szemek méretének egyenletességét is tükrözik - személy szerint a cseh kásagyöngyök ár-érték arányát tartom a legmegfelelőbbnek: jó minőség korrekt áron! Ezért ha nem szereted a távol-keleti kásagyöngyöt, mert a mintákhoz sokat kell válogatni, próbáld meg a cseh kásagyöngyöket: szerintem nem fogsz csalódni!

Milyen cseh kásagyöngy méretek vannak?

A japán gyöngyökhöz hasonlóan a cseh kásáknál is az inch volt a kezdetekben az alapvető mértékegység: aszerint adták meg a méretet, hogy 1 inchben hány darab gyöngy fér el. Például a 10/O azt jelenti, hogy összesen 10 darab gyöngy fér el egy inchben. Minél nagyobb egy gyöngy, ez az elv annál kevésbé teljesül, hiszen egy 1/O-s cseh kásagyöngy korántsem 1 inches (bőven kettő is elférne 1 inchben belőle).

Rengeteg méretben létezik cseh kásagyöngy, a kb. 1,5 milliméteres 15/O-stól a mintegy 8 milliméteres 34/O-sig. Jó hír, hogy ezen méretek szinte mindegyike megtalálható nálunk is. Az alábbi táblázatban áttekintheted, hogy melyik cseh kásagyöngy méret nagyjából hány mm-es gyöngynek felel meg.

Cseh kásagyöngy mérettáblázat
méret méret mérethatárok db / 10 g
15/O 1,5 mm 1,4 - 1,5 mm 6250
14/O 1,6 mm 1,5 - 1,6 mm 3250
13/O 1,7 mm 1,6 - 1,8 mm 2910
12/O 1,9 mm 1,8 - 2,0 mm 1650
11/O 2,1 mm 2,0 - 2,2 mm 1300
10/O 2,3 mm 2,2 - 2,4 mm 910
9/O 2,6 mm 2,4 - 2,8 mm 680
8/O 2,9 mm 2,8 - 3,2 mm 420
7/O 3,5 mm 3,2 - 3,7 mm 210
6/O 4,1 mm 3,7 - 4,3 mm 130
5/O 4,6 mm 4,3 - 4,8 mm 120
4/O 5,1 mm 4,8 - 5,3 mm 75
3/O 5,6 mm 5,3 - 5,8 mm 53
2/O 6,1 mm 5,8 - 6,3 mm 48
1/O 6,6 mm 6,3 - 6,8 mm 38

A cseh kásagyöngyök furata

Tudtad? Nem csak kerek lehet a cseh kásagyöngy lyuka! Készítenek kocka alakú lyukút is, ami igen ritka, de annál mutatósabb.

Az ugyanolyan méretű cseh kása furata kisebb, mint a japán kásagyöngyé, ezért nem minden mintában cserélhetőek fel egymással. Ha sokszor kell átfűzni a szálat a gyöngyökön, használj vékonyabb fűzőszálat - ha viszont így sem sikerül, akkor nem kerülhető ki a japán kásagyöngy. Szerencsére már nagyon sok minta van, amit eleve cseh kásagyönggyel készítettek - lásd lejjebb a Pinterest-táblánkat, ahol folyamatosan gyűjtjük a szebbnél szebb mintákat.

Mennyire egyenletesek a cseh kásagyöngy szemei?

Jóval egyletesebb szemekről beszélünk, mint a távol-keleti kásáknál, de néhány tizedmilliméter eltérés előfordul a szemek között. Tudni kell, hogy minél nagyobb méretű maga a kásagyöngy, ez az eltérés is annál nagyobb lehet. Jó hír, hogy azok a minták, amelyeket ezekhez a gyöngyökhöz használnak, általában sokkal kevésbbé „kényesek” a méretbeli különbségekre, mint kis gyöngyökkel végzett munkák, mint például a befoglalások.

Mi az a Charlotte gyöngy? Kissé ellentmondásos történet: van, ahol azt írják, hogy minden cseh kását már így hívnak, és a mintákban ezzel a szóval jelölik azokat. Egy biztos; a Preciosa gyár külön kezeli ezt a fajtát, bár szintén fánk formája van. Arról ismerhető meg leginkább, hogy helyenkén laposra csiszolták a gyöngy felületét, amitől az még jobban csillog. A Charlotte gyöngynél a 13/O-s méret a leggyakoribb és legismertebb.

Mennyire tartósak a színei?

Még a drágább japán gyöngynél sem tudták megoldani, hogy semelyik szín se kopjon, így a cseh kásagyöngyök színeinek tartóssága is változó. Némelyik gyöngy kophat vegyi anyagok, napfény hatására, vagy a bőr PH értéke miatt, de egyszerűen az idő múlásával is fakulhat a színe. Tovább bonyolítja a képet, hogy minden ember bőrének más és más a PH értéke, így a gyöngy is másképp reagál az érintkezésre.

Amennyire vegyes a kép, még az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem kopik egy adott színű gyöngy. Minden termék leírásánál jelezzük, ha tudjuk egy adott színről, hogy kopásra hajlamos. Mindenesetre érdemes őket napfénytől elzárt helyen tartani, és megakadályozni, hogy vegyi anyaggal vagy vízzel érintkezzenek.

Cseh kásagyöngy színek

Rengeteg színt gyártanak, ráadásul mindig érkeznek új árnyalatok és új felületkezelések a piacra, így képtelenség volna az összeset felsorolni egy blogbejegyzésben. Ezért inkább arra törekedtünk, hogy néhány gyakori felületkezelést és színfajtát bemutassunk.

Transzparens cseh kásagyöngy

Áttetsző anyagú, színezett, de átereszti a fényt.

Telt, másnéven opak cseh kásagyöngy

Nem áttetsző, nem engedi át a fényt. Jellemző egy enyhe kis csillogás - talán ez az egyik legismertebb színtípus.

Általában a telt és a transzparens színek képezik az alapot, amire különböző technológiával más-más felületkezelést tesznek. Ezek pedig a következők:

Opálos/lüszteres

„Zománcos” hatást kell, amitől jobban csillognak a gyöngyök, egy kicsit hasonlítanak a kerámia gyöngyökre:

AB bevonatú cseh kásagyöngy

Az AB az Aureole Borealis effekt rövidítése, ettől az irizáló bevonattól válik a gyöngy a szivárvány színeiben csillogóvá:

Matt cseh kásagyöngy

Egyáltalán nincs fénye ezeknek a gyöngyöknek, a felület enyhén érdes hatást kelt. Ezt többfajta eljárással érhetik el, ilyen a fagyasztás vagy savmaratás. Előbbi miatt „fagyottnak” is nevezik ezt a típusú gyöngyöt:

Ezüst közepű cseh kásagyöngy

Általában transzparens színeket látnak el ezüst belsővel, amitől csillogóbbá válik a gyöngy. Nekem ezek a gyöngyök mindig a karácsonyt juttatják az eszembe, annyira szépen csillognak:

Színes közepű cseh kásagyöngy

Nem ritka az a transzparens gyöngyöknél, hogy a közepén nem áttetsző festékkel színezik, amitől az igen érdekes összhatást nyújt. Gyakori megoldás a teljesen átlátszó és más, színes transzparens gyöngyöknél:

Metálos cseh kásagyöngy

Szép, mondhatni fémes csillogásuk van. Általában arany, ezüst és más karácsonyi színekben jellemző, de ma már kapható rózsaszínben és lilában egyaránt. Bevett eljárás, hogy ezek közül néhányat galvanizálással festenek, hogy színük még tartósabb legyen.

Az alábbi kettő nem felületkezelés, hanem inkább színtípus, de érdemes megemlíteni:

Pasztell és neon színek

A pasztell színek kellemes világos árnyalatúak, tavasszal ezeknek van a legnagyobb divatja. Persze ettől függetlenül egész évben hordhatóak, és hétköznapi, finom darabok fűzhetőek belőle. Jellemző fajtái az ekrű, a fehér, a világos rózsaszín, a világoslila és a világoskék. Ma már sötétebb árnyalatokból is lehet ilyet kapni. A neon színű kásagyöngyöket nem lehet nem észrevenni, mert rendkívül élénkek, nagyon feltűnőek. Leginkább jellemző árnyalatai a neonsárga és neon narancssárga.

Mintákért és ötletekért látogasd meg a Pinterest-táblánkat!

Megnyitásához kattints ide vagy a képre!

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Te lehetsz az első!

Hozzászólások

Szólj hozzá!

A hozzászólások mindig az aktuális hozzászóló véleményét tükrözik. A Gyöngyvásár webáruház üzemeltetője fenntartja a jogot arra, hogy a sértő vagy oda nem illő hozzászólásokat szerkessze, törölje.

 
 
Manogyöngy Comodo Trusted Magyar Posta Logisztika MPL PostaPont A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja.
Magyar Nemzeti Bank engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
 
RendbenCookie-t (sütit) használunk az oldalunkon a jobb felhasználói élmény és szolgáltatás érdekében. További részletek