5

Vélemények

140 vélemény alapján:

99,14 %

Vásárlóink mondták

Olvass még több véleményt »

Ez egy BEMUTATÓ WEBÁRUHÁZ. Az üzlet már nem működik, megrendeléseket NEM TELJESÍTÜNK, és nem fogunk a jövőben sem.
kosár

A kosarad még üres

 
 
(x) Bezárom

Minden hétfőn, szerdán és csütörtökön indítunk útnak csomagokat (amelyek a következő munkanapon érkeznek meg).

Házhozszállítás futárszolgálattal

Termékek összege Szállítási idő Szállítási díj
2000 - 11999 Ft-ig 1 munkanap 1699 Ft
12000 Ft-tól 1 munkanap Ingyenes
Kényelmi szolgáltatások (opcionális):
Utánvét díja (20 000 Ft alatt)   + 300 Ft
Utánvét díja (20 000 Ft felett)   ingyenes

 

Szállítás postahivatalba

Termékek összege Szállítási idő Szállítási díj
2000 - 11999 Ft-ig 1 munkanap 1699 Ft
12000 Ft-tól 1 munkanap Ingyenes
Kényelmi szolgáltatások (opcionális):
Utánvét díja (20 000 Ft alatt)   + 300 Ft
Utánvét díja (20 000 Ft felett)   ingyenes

 

 
(x) Bezárom

Menü

 

Cseh kásagyöngy - 1. rész

Számtalan színvariációt, mintát és lehetőséget jelentenek. Léteznek távol-keleti (kínai), a japán és cseh kásagyöngyök – most az utóbbiakra térünk ki.

 

©  Gyöngyvásár  2015. május 10.

 

Mik is alapvetően kásagyöngyök?

Általánosságban elmondható róluk, hogy fánk alakú üveggyöngyök, közepükön egy lyukkal. (Ma már vannak nem fánk alakú fajták is, ezekről később esik szó.) Több manufaktúra már nagyon régóta állít elő kásagyöngyöket Csehországban, ezek közül a leghíresebb a Preciosa nevű gyár, itt készülnek a Gyöngyvásár cseh kásagyöngyei is.

Hogyan gyártják a cseh kásagyöngyöket?

Első lépésként megolvasztják az üveg alapanyagot, amelyből a gyöngyök készülnek, majd ezt a masszát hosszú, henger alakú rudakba öntik. Ezeket a bő méteres rudakat lehűtik, majd szeletekre vagdossák - ezek lesznek a majdani gyöngyök. Utolsó lépésként lecsiszolják a darabkák széleit, hogy megfelelően kerekdedek legyenek, és hogy ne vágják el a fűzőszálakat.

Cseh kásagyöngy kiszerelések

A cseh kásagyöngyöket többféle kiszerelésben árusítják. Létezik 5, 10, 15 és 25 grammos csomag - mi a 10 grammos kiszerelést preferáljuk a legtöbb cseh kásagyöngynél: jó minőségű, simítózáras zacskóba csomagoljuk, amelyekben akár hosszútávon is tárolhatóak a gyöngyök, vagy ezek a tasakok másra is felhasználhatóak. Érdekesség, hogy a gyárak nem csak grammban / kilogrammmban, hanem szálakra felfűzve is árusítanak cseh kásagyöngyöt, jóval magasabb áron, mint csomagokban.

Cseh kásagyöngy árak

Középáras termékről van szó: a japánnál jóval olcsóbb, a távol-keletihez képest drágább a cseh kásagyöngy. Mindez nem véletlen: az árak általában a szemek méretének egyenletességét is tükrözik - személy szerint a cseh kásagyöngyök ár-érték arányát tartom a legmegfelelőbbnek: jó minőség korrekt áron! Ezért ha nem szereted a távol-keleti kásagyöngyöt, mert a mintákhoz sokat kell válogatni, próbáld meg a cseh kásagyöngyöket: szerintem nem fogsz csalódni!

 

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy ne maradj le semmiről!

 
 

Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.

Milyen cseh kásagyöngy méretek vannak?

A japán gyöngyökhöz hasonlóan a cseh kásáknál is az inch volt a kezdetekben az alapvető mértékegység: aszerint adták meg a méretet, hogy 1 inchben hány darab gyöngy fér el. Például a 10/O azt jelenti, hogy összesen 10 darab gyöngy fér el egy inchben. Minél nagyobb egy gyöngy, ez az elv annál kevésbé teljesül, hiszen egy 1/O-s cseh kásagyöngy korántsem 1 inches (bőven kettő is elférne 1 inchben belőle).

Rengeteg méretben létezik cseh kásagyöngy, a kb. 1,5 milliméteres 15/O-stól a mintegy 8 milliméteres 34/O-sig. Jó hír, hogy ezen méretek szinte mindegyike megtalálható nálunk is. Az alábbi táblázatban áttekintheted, hogy melyik cseh kásagyöngy méret nagyjából hány mm-es gyöngynek felel meg.

Cseh kásagyöngy mérettáblázat
méret méret mérethatárok db / 10 g
15/O 1,5 mm 1,4 - 1,5 mm 6250
14/O 1,6 mm 1,5 - 1,6 mm 3250
13/O 1,7 mm 1,6 - 1,8 mm 2910
12/O 1,9 mm 1,8 - 2,0 mm 1650
11/O 2,1 mm 2,0 - 2,2 mm 1300
10/O 2,3 mm 2,2 - 2,4 mm 910
9/O 2,6 mm 2,4 - 2,8 mm 680
8/O 2,9 mm 2,8 - 3,2 mm 420
7/O 3,5 mm 3,2 - 3,7 mm 210
6/O 4,1 mm 3,7 - 4,3 mm 130
5/O 4,6 mm 4,3 - 4,8 mm 120
4/O 5,1 mm 4,8 - 5,3 mm 75
3/O 5,6 mm 5,3 - 5,8 mm 53
2/O 6,1 mm 5,8 - 6,3 mm 48
1/O 6,6 mm 6,3 - 6,8 mm 38

A cseh kásagyöngyök furata

Tudtad? Nem csak kerek lehet a cseh kásagyöngy lyuka! Készítenek kocka alakú lyukút is, ami igen ritka, de annál mutatósabb.

Az ugyanolyan méretű cseh kása furata kisebb, mint a japán kásagyöngyé, ezért nem minden mintában cserélhetőek fel egymással. Ha sokszor kell átfűzni a szálat a gyöngyökön, használj vékonyabb fűzőszálat - ha viszont így sem sikerül, akkor nem kerülhető ki a japán kásagyöngy. Szerencsére már nagyon sok minta van, amit eleve cseh kásagyönggyel készítettek - lásd lejjebb a Pinterest-táblánkat, ahol folyamatosan gyűjtjük a szebbnél szebb mintákat.

Mennyire egyenletesek a cseh kásagyöngy szemei?

Jóval egyletesebb szemekről beszélünk, mint a távol-keleti kásáknál, de néhány tizedmilliméter eltérés előfordul a szemek között. Tudni kell, hogy minél nagyobb méretű maga a kásagyöngy, ez az eltérés is annál nagyobb lehet. Jó hír, hogy azok a minták, amelyeket ezekhez a gyöngyökhöz használnak, általában sokkal kevésbbé „kényesek” a méretbeli különbségekre, mint kis gyöngyökkel végzett munkák, mint például a befoglalások.

Mi az a Charlotte gyöngy? Kissé ellentmondásos történet: van, ahol azt írják, hogy minden cseh kását már így hívnak, és a mintákban ezzel a szóval jelölik azokat. Egy biztos; a Preciosa gyár külön kezeli ezt a fajtát, bár szintén fánk formája van. Arról ismerhető meg leginkább, hogy helyenkén laposra csiszolták a gyöngy felületét, amitől az még jobban csillog. A Charlotte gyöngynél a 13/O-s méret a leggyakoribb és legismertebb.

Mennyire tartósak a színei?

Még a drágább japán gyöngynél sem tudták megoldani, hogy semelyik szín se kopjon, így a cseh kásagyöngyök színeinek tartóssága is változó. Némelyik gyöngy kophat vegyi anyagok, napfény hatására, vagy a bőr PH értéke miatt, de egyszerűen az idő múlásával is fakulhat a színe. Tovább bonyolítja a képet, hogy minden ember bőrének más és más a PH értéke, így a gyöngy is másképp reagál az érintkezésre.

Amennyire vegyes a kép, még az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem kopik egy adott színű gyöngy. Minden termék leírásánál jelezzük, ha tudjuk egy adott színről, hogy kopásra hajlamos. Mindenesetre érdemes őket napfénytől elzárt helyen tartani, és megakadályozni, hogy vegyi anyaggal vagy vízzel érintkezzenek.

Cseh kásagyöngy színek

Rengeteg színt gyártanak, ráadásul mindig érkeznek új árnyalatok és új felületkezelések a piacra, így képtelenség volna az összeset felsorolni egy blogbejegyzésben. Ezért inkább arra törekedtünk, hogy néhány gyakori felületkezelést és színfajtát bemutassunk.

Transzparens cseh kásagyöngy

Áttetsző anyagú, színezett, de átereszti a fényt.

Telt, másnéven opak cseh kásagyöngy

Nem áttetsző, nem engedi át a fényt. Jellemző egy enyhe kis csillogás - talán ez az egyik legismertebb színtípus.

Általában a telt és a transzparens színek képezik az alapot, amire különböző technológiával más-más felületkezelést tesznek. Ezek pedig a következők:

Opálos/lüszteres

„Zománcos” hatást kell, amitől jobban csillognak a gyöngyök, egy kicsit hasonlítanak a kerámia gyöngyökre:

AB bevonatú cseh kásagyöngy

Az AB az Aureole Borealis effekt rövidítése, ettől az irizáló bevonattól válik a gyöngy a szivárvány színeiben csillogóvá:

Matt cseh kásagyöngy

Egyáltalán nincs fénye ezeknek a gyöngyöknek, a felület enyhén érdes hatást kelt. Ezt többfajta eljárással érhetik el, ilyen a fagyasztás vagy savmaratás. Előbbi miatt „fagyottnak” is nevezik ezt a típusú gyöngyöt:

Ezüst közepű cseh kásagyöngy

Általában transzparens színeket látnak el ezüst belsővel, amitől csillogóbbá válik a gyöngy. Nekem ezek a gyöngyök mindig a karácsonyt juttatják az eszembe, annyira szépen csillognak:

Színes közepű cseh kásagyöngy

Nem ritka az a transzparens gyöngyöknél, hogy a közepén nem áttetsző festékkel színezik, amitől az igen érdekes összhatást nyújt. Gyakori megoldás a teljesen átlátszó és más, színes transzparens gyöngyöknél:

Metálos cseh kásagyöngy

Szép, mondhatni fémes csillogásuk van. Általában arany, ezüst és más karácsonyi színekben jellemző, de ma már kapható rózsaszínben és lilában egyaránt. Bevett eljárás, hogy ezek közül néhányat galvanizálással festenek, hogy színük még tartósabb legyen.

Az alábbi kettő nem felületkezelés, hanem inkább színtípus, de érdemes megemlíteni:

Pasztell és neon színek

A pasztell színek kellemes világos árnyalatúak, tavasszal ezeknek van a legnagyobb divatja. Persze ettől függetlenül egész évben hordhatóak, és hétköznapi, finom darabok fűzhetőek belőle. Jellemző fajtái az ekrű, a fehér, a világos rózsaszín, a világoslila és a világoskék. Ma már sötétebb árnyalatokból is lehet ilyet kapni. A neon színű kásagyöngyöket nem lehet nem észrevenni, mert rendkívül élénkek, nagyon feltűnőek. Leginkább jellemző árnyalatai a neonsárga és neon narancssárga.

Mintákért és ötletekért látogasd meg a Pinterest-táblánkat!

Megnyitásához kattints ide vagy a képre!

= köszönöm, ez hasznos volt :)

Hozzászólások

Szólj hozzá!
Mit mondtak a többiek?
http://slkjfdf.net/ - Isinexefa Andujin ffx.ycjr.gyongyvasar.hu.chm.lh http://slkjfdf.net/
 |  2022. november 9. 17:48
http://slkjfdf.net/ - Uramasif Ajusozuro wju.elig.gyongyvasar.hu.iuh.jz http://slkjfdf.net/
 |  2022. november 9. 17:38
http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - 18 Amoxicillin Online ibu.wmsu.gyongyvasar.hu.yxw.am http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
 |  2021. február 1. 10:12
http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Buy Amoxicillin Online Amoxicillin apz.tylc.gyongyvasar.hu.hnh.wi http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
 |  2021. február 1. 09:52
http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin 500 Mg zij.kxlm.gyongyvasar.hu.exu.az http://mewkid.net/when-is-xuxlya/
 |  2020. szeptember 13. 20:47
http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ - Buy Amoxil Online Amoxicillin hqo.umal.gyongyvasar.hu.wza.mr http://mewkid.net/when-is-xuxlya/
 |  2020. szeptember 13. 20:08
http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin 500mg Amoxicillin jha.kcgs.gyongyvasar.hu.avg.ic http://mewkid.net/when-is-xicix/
 |  2020. június 17. 00:53
http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin On Line Buy Amoxicillin cua.fzxc.gyongyvasar.hu.blz.as http://mewkid.net/when-is-xicix/
 |  2020. június 17. 00:24

A hozzászólások mindig az aktuális hozzászóló véleményét tükrözik. A Gyöngyvásár webáruház üzemeltetője fenntartja a jogot arra, hogy a sértő vagy oda nem illő hozzászólásokat szerkessze, törölje.

Ezek is érdekelni fognak


A cseh gyöngyök fajtái I.

Sok gyöngyfűző szívesen használja, hiszen jó minőségűek, de olcsóbbak a japán gyöngyöknél. Rengeteg színben és formában léteznek, ebből láthatsz ízelítőt.


11 szuper ingyenes mintalelőhely, amit érdemes megnézned

Szívesen fűznél valamit, de nincs ötleted? Nézd meg az alábbi ingyenes lelőhelyeket - és biztosan megakad a szemed valamin!


SuperDuo vagy Twin™?

Akik szeretnek kétlyukú gyöngyökkel dolgozni, szinte biztos, hogy kipróbálják őket, de sok kérdés adódik: mi köztük a különbség? Mire jó egyik, mire a másik?

 
 
Manogyöngy Comodo Trusted Magyar Posta Logisztika MPL PostaPont A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja.
Magyar Nemzeti Bank engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
 
RendbenCookie-t (sütit) használunk az oldalunkon a jobb felhasználói élmény és szolgáltatás érdekében. További részletek