kosár

A kosarad még üres

 
 
(x) Bezárom

Házhozszállítás futárszolgálattal

Termékek összege Szállítási idő Szállítási díj
Előrefizetéssel (utalás vagy bankkártya)
1000 - 4999 Ft-ig 1-2 munkanap 899 Ft
5000 - 9999 Ft-ig 1-2 munkanap 799 Ft
10000 Ft-tól 1-2 munkanap Ingyenes!
Fizetéssel átvételkor (készpénz vagy bankkártya)
1000 - 4999 Ft-ig 1-2 munkanap 1199 Ft
5000 - 9999 Ft-ig 1-2 munkanap 999 Ft
10000 - 19999 Ft-ig 1-2 munkanap 799 Ft
20000 Ft-tól 1-2 munkanap Ingyenes!

Kérheted a csomagot villámgyors, már 1 munkanapos szállítással is - ennek felára minden esetben +199 Ft.

Szállítás postahivatalba

Termékek összege Szállítási idő Szállítási díj
Előrefizetéssel (utalás vagy bankkártya)
1000 - 4999 Ft-ig 1-2 munkanap 899 Ft
5000 Ft-tól 1-2 munkanap Ingyenes!
Fizetéssel átvételkor (készpénz vagy bankkártya)
1000 - 4999 Ft-ig 1-2 munkanap 899 Ft
5000 - 19999 Ft-ig 1-2 munkanap 799 Ft
20000 Ft-tól 1-2 munkanap Ingyenes!

Kérheted a csomagot villámgyors, már 1 munkanapos szállítással is - ennek felára minden esetben +199 Ft.

 
(x) Bezárom

Menü nyit/zár

 

Ha lemegy a függöny…

Szokták alkotói válságnak is nevezni, és mindig akkor kopogtat be az ajtón, amikor a legkevésbé várod. Szerencsére vannak módszerek, amelyekkel elűzheted.

 

©  Véghné G. Maja  2014. november 9.

 

Minden kreatív ember ismeri ezt az állapotot. Végre egy kis szabadidő, és máris szeretnél fejest ugrani a kedvenc hobbidba! Hiszen annyi ötleted volt a héten, csak idő nem jutott rá. De majd most! Leülsz, előveszed a gyöngyös készleteket, már hozzá is kezdenél, és akkor hirtelen…

Semmi. Ez a legmarkánsabb gondolat, ami csak felötlik benned. Persze egy-két ötletfoszlány azért elcsíphető, de pillanatok alatt lebeszéled magadat róluk. Macerásak, nincs most olyan gyöngyöd kéznél, amúgy is másfajta mintához van kedved. De az persze nem jut már úgy eszedbe, ami annyira magával ragadott két nappal azelőtt. Mintha nem is ebben az életedben lett volna. Sóhajtasz, akkor kitalálsz valami mást, nem gond. Hosszú percek telnek el, és még mindig csak - a semmi.

Ezt csak úgy hívom, hogy „lemegy a függöny”. Egy furcsa állapot, amikor tulajdonképpen semmit nem csinálnál szívesebben, mint kreatívkodnál, de egyszerűen nem vagy rá képes. Valami hiányzik. Sokan ilyenkor feladják, és csak vergődnek egész nap, semmittevéssel fecsérelve el az értékes időt. És törvényszerű, hogy másnap csak úgy burjánzanak a jobbnál jobb gondolatok, amelyek megvalósítására megint csak várni kell.

Szerencsére sokféle megoldás van arra, hogy mi magunk húzzuk fel azt a függönyt. Persze nem vagyunk egyformák, ezért az a legjobb, ha végigolvasod a hét tippünket, esetleg ki is próbálod őket, melyik segít személy szerint neked!

1. Inspiráld magad!

Talán a legismertebb módszer a függöny ellen. Nézegesd mások műveit, hátha hirtelen kattan valami benned, és el tudsz indulni valami mentén. Ne szégyellj átvenni jó ötleteket! Ha kinéztél egy részletet vagy technikát, ami alapján el tudsz indulni, máris előrébb vagy: előbb-utóbb úgyis olyan szinten átalakítod azt, hogy már nyomokban sem emlékeztet a kiindulópontra, hiszen az igazán kreatív ember sohasem másol le valamit, még a saját művét sem.

2. Engedj teret a „vad ötleteknek”!

Elképzeltél már valami igazán különlegeset, formabontót, amit mindig azért halogattál, mert volt valami fontosabb, „klasszikusabb”? Akkor most vedd elő, és próbáld meg elkészíteni, és az sem baj, ha a végére kevésbé lesz már olyan kivételes, mint elsőre hitted. Az is lehet, hogy a végére rájössz, az egész ötlet kukába való. De megpróbáltad, és talán új ihletre tettél szert közben.

3. Kezdj bele unalmas tevékenységbe!

A kreatív ember agya hajlamos igen hamar visszakozni, ha repetitív, robotszerű tevékenységre kényszerítik. Gyöngyszámolgatás? Rendrakás a dobozban? Ékszerjavítgatás? Néhány perc, és azon kapod magad, hogy „robotpilóta üzemmódban” csinálod amit csinálsz, az agyad kikapcsolt, és teljesen más dolgokon gondolkozik.

Előfordulhat például, hogy véletlenül egymás mellé teszel két színt, melyekről soha nem hitted volna, milyen jól mutatnak együtt: hirtelen „megvilágosodsz”, és megszáll az ihlet.

4. Mindig rögzítsd a jó gondolataidat!

Megálmodtad? A buszmegállóban jelent meg lelki szemeid előtt? Előfordul, nem is ritkán, és sajnos az is, hogy mire belekezdenél a megalkotásába, vagy egyáltalán le tudnád rajzolni/írni, már tovaszállt a gondolat. Érdemes magadnál tartanod legalább valami hevenyészett papírfecnit íróeszközzel, hogy erre esélye se legyen.

5. Vedd elő azokat a cetliket!

Ha vannak ilyen feljegyzéseid, azok is inspirálóan hathatnak. Mégis a saját ötleteidet látod viszont, nem valaki másét egy könyv ábráján vagy a képernyőn. Jó eséllyel sokkal nagyobb hatást is gyakorolnak rád.

6. Itt a kimozdulás ideje!

Egy-két óra baráti, családi körben, vagy akár sportolással eltöltve is jó hatással van. Megnyugtat, felfrissít, és új ötleteket hozhat. Akár ugyanazt a tervet is teljesen más megvilágításban láthatod utána.

7. Végezetül: le a határidőkkel!

Ezt is nyilván tapasztaltad: a kreatív tevékenységet megölik a határidők, közülük is pláne az értelmetlenek. Ezért ha csak magadnak ígérted meg, hogy a héten befejezed vagy elkezded az új ékszert, ne légy olyan szigorú!

Jobb holnap egy túzok, mint ma egy veréb, legalábbis gyöngyös nyelvre lefordítva. Ha semmi sem sürget téged, akkor miért éppen te lennél az, aki igen?

Néhány szó a szerzőről – Véghné G. Maja

Véghné G. Maja

A Gyöngyvásár ügyvezetője vagyok, több mint 10 éve foglalkozom gyöngyfűzéssel, és minden ékszeremet magam készítem. Az évek folyamán rengeteg technikát, trükköt tanultam, illetve tanulok a mai napig. A bloggal segíteni szeretnék minden gyöngyimádónak.

Ha tetszett a cikkem, kérlek oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Te lehetsz az első!

Hozzászólások

Szólj hozzá!

A hozzászólások mindig az aktuális hozzászóló véleményét tükrözik. A Gyöngyvásár webáruház üzemeltetője fenntartja a jogot arra, hogy a sértő vagy oda nem illő hozzászólásokat szerkessze, törölje.

 
 
Manogyöngy Comodo Trusted Magyar Posta Logisztika MPL PostaPont A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja.
Magyar Nemzeti Bank engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
 
RendbenCookie-t (sütit) használunk az oldalunkon a jobb felhasználói élmény és szolgáltatás érdekében. További részletek