Költözés miatt szünetel a csomagfeladás 2018. február 19. és 28. között, így legközelebb szerdán, 28-án indítunk el csomagot. A webáruház ettől eltekintve üzemel. A megértést köszönjük!
kosár

A kosarad még üres

 
 
(x) Bezárom

Házhozszállítás futárszolgálattal

Termékek összege Szállítási idő Szállítási díj
Előrefizetéssel (utalás vagy bankkártya)
1000 - 4999 Ft-ig 1-2 munkanap 899 Ft
5000 - 9999 Ft-ig 1-2 munkanap 799 Ft
10000 Ft-tól 1-2 munkanap Ingyenes!
Fizetéssel átvételkor (készpénz vagy bankkártya)
1000 - 4999 Ft-ig 1-2 munkanap 1199 Ft
5000 - 9999 Ft-ig 1-2 munkanap 999 Ft
10000 - 19999 Ft-ig 1-2 munkanap 799 Ft
20000 Ft-tól 1-2 munkanap Ingyenes!

Kérheted a csomagot villámgyors, már 1 munkanapos szállítással is - ennek felára minden esetben +199 Ft.

Szállítás postahivatalba

Termékek összege Szállítási idő Szállítási díj
Előrefizetéssel (utalás vagy bankkártya)
1000 - 4999 Ft-ig 1-2 munkanap 899 Ft
5000 Ft-tól 1-2 munkanap Ingyenes!
Fizetéssel átvételkor (készpénz vagy bankkártya)
1000 - 4999 Ft-ig 1-2 munkanap 899 Ft
5000 - 19999 Ft-ig 1-2 munkanap 799 Ft
20000 Ft-tól 1-2 munkanap Ingyenes!

Kérheted a csomagot villámgyors, már 1 munkanapos szállítással is - ennek felára minden esetben +199 Ft.

 
(x) Bezárom

Menü nyit/zár

 

Hogyan fűzd be a gyöngyfűző tűt?

Számos tippet olvashatsz a gyöngyfűző tű befűzéséről - mindenki megtalálja előbb-utóbb a saját, jól bevált módszerét. Mi is javasolunk néhányat.

 

©  Véghné G. Maja  2017. január 31.

 

Talán még a hagyományos tűknél is nehezebb befűzni a gyöngyfűző tűket, mert vékonyabbak, jobban hajlanak, és a fokuk is szűkebb azokénál, hogy könnyebben átfűzhetőek legyenek a legkisebb lyukú gyöngyökön is. Mi ezt a különbséget leginkább úgy vesszük észre, hogy rendkívül idegesítő, amikor sokadszorra nem sikerül a művelet. De ez korántsem jelenti azt, hogy minden gyöngyfűző tű befűzése nehéz, és kötélidegek kellenek hozzá! Többféleképpen is meg lehet próbálni, és mindenki megtalálja előbb-utóbb a saját, jól bevált módszerét. Mi is javasolunk néhányat.

Válaszd a megfelelő tűt az adott szálhoz!

Túl vastag szálat sohasem fogsz tudni befűzni egy vékony tűbe, ez nyilvánvaló. Ezért első lépésként győződj meg arról, hogy az a szál biztosan átfér annak a tűnek a fokán, amelyen megpróbálod átpaszírozni.

Jó megvilágítás, kontrasztos háttér

A körülmények sem elhanyagolhatók, sőt! Az erős fény mellett az is fontos, hogy minél inkább elüssön a szál színétől a felület, amely felett próbálkozol, mert annál könnyebb a dolgod. A szemünket kíméljük, mert szükség lesz rá alkotás közben is, ezért ha kell, ne szégyellj nagyítót használni a befűzéshez!

Dolgozd meg a szál végét!

Vastagabb fűzőanyagoknál jól bevált módszer, ha kicsit meglapogatod azok végét, mielőtt a tűbe fűznéd. Akár rá is haraphatsz, de ennél higiénikusabb módszer, ha körömmel, vagy akár egy laposfogóval nyomod össze a szálvéget. Ez azt is megakadályozza, hogy a szanaszét farigcsálódott szálvég apró, szemmel alig látható szálai beleakadjanak a tű szélébe, és csak azért is megakadályozzák a befűzést. (Ha kell, érdemes egy éles eszközzel inkább levágni belőle egy picit, mint egy agyonroncsolt szálvéggel kétségbeesetten próbálkozni.)

Most már aztán ne kerülgesd a forró kását!

A legtöbben ekkor felemeljük a szálat, és megpróbáljuk a tű fokába illeszteni. Ehelyett azonban rutinos gyöngyfűzők inkább azt tanácsolják, hogy a tű fokát közelítsd a (már előkészített) szálhoz: ragadd meg a szálat felfelé nézve a mutató- és hüvelykujjaddal, lógjon ki köztük néhány milliméternyi a kettő között, majd arra húzd rá a tűt. A legtöbb esetben ez már elsőre sikerül.

Ha mégsem, akkor fordítsd meg a tűt, és próbálkozz a másik oldalával! Némelyik tűnek az egyik oldala simább a másiknál, és kevésbé akad el a szál apró kitüremkedéseiben.

Ha még mindig nem sikerült

Egyes tűkhöz lehet kapni tűbefűzőt, ami végképp megkönnyíti a befűzés műveletét. A befűzők tetején van egy szögletes kampó, amit át kell csak dugni a tű fokán – majd az így keletkezett, nagyméretű hurokba mehet a fűzőszál. Ezután már csak ki kell húzni a tűbefűzőt a tűből, és készen vagy.

A tű befűzése nem mindig egyszerű, de sok gyakorlással hamar megtanulható. Nagyon fontos hozzá a türelem, mert még a legrutinosabb gyöngyfűzőket is megtréfálja olykor egy-egy makacs tű. :)

Plusz tipp: Van saját tű befűzési tipped (amiről itt nem olvastál)? Szívesen vesszük, ha megosztod a többiekkel - a legjobbak a blogba is belekerülnek!

Néhány szó a szerzőről – Véghné G. Maja

Véghné G. Maja

A Gyöngyvásár ügyvezetője vagyok, több mint 10 éve foglalkozom gyöngyfűzéssel, és minden ékszeremet magam készítem. Az évek folyamán rengeteg technikát, trükköt tanultam, illetve tanulok a mai napig. A bloggal segíteni szeretnék minden gyöngyimádónak.

Ha tetszett a cikkem, kérlek oszd meg másokkal is!

Hozzászólások

Szólj hozzá!
Mit mondtak a többiek?
Egyes tűkhöz lehet kapni tűbefűzőt, ami végképp megkönnyíti a befűzés műveletét. A befűzők tetején van egy szögletes kampó, amit át kell csak dugni a tű fokán – majd az így keletkezett, nagyméretű hurokba mehet a fűzőszál. Ezután már csak ki kell húzni a tűbefűzőt a tűből, és készen vagy.!
Kriszti  |  2017. január 16. 11:04

A hozzászólások mindig az aktuális hozzászóló véleményét tükrözik. A Gyöngyvásár webáruház üzemeltetője fenntartja a jogot arra, hogy a sértő vagy oda nem illő hozzászólásokat szerkessze, törölje.

 
 
Manogyöngy Comodo Trusted Magyar Posta Logisztika MPL PostaPont A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja.
Magyar Nemzeti Bank engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
 
RendbenCookie-t (sütit) használunk az oldalunkon a jobb felhasználói élmény és szolgáltatás érdekében. További részletek