kosár

A kosarad még üres

 
 
(x) Bezárom

Házhozszállítás futárszolgálattal

Termékek összege Szállítási idő Szállítási díj
Előrefizetéssel (utalás vagy bankkártya)
1000 - 4999 Ft-ig 1-2 munkanap 899 Ft
5000 - 9999 Ft-ig 1-2 munkanap 799 Ft
10000 Ft-tól 1-2 munkanap Ingyenes!
Fizetéssel átvételkor (készpénz vagy bankkártya)
1000 - 4999 Ft-ig 1-2 munkanap 1199 Ft
5000 - 9999 Ft-ig 1-2 munkanap 999 Ft
10000 - 19999 Ft-ig 1-2 munkanap 799 Ft
20000 Ft-tól 1-2 munkanap Ingyenes!

Kérheted a csomagot villámgyors, már 1 munkanapos szállítással is - ennek felára minden esetben +199 Ft.

Szállítás postahivatalba

Termékek összege Szállítási idő Szállítási díj
Előrefizetéssel (utalás vagy bankkártya)
1000 - 4999 Ft-ig 1-2 munkanap 899 Ft
5000 Ft-tól 1-2 munkanap Ingyenes!
Fizetéssel átvételkor (készpénz vagy bankkártya)
1000 - 4999 Ft-ig 1-2 munkanap 899 Ft
5000 - 19999 Ft-ig 1-2 munkanap 799 Ft
20000 Ft-tól 1-2 munkanap Ingyenes!

Kérheted a csomagot villámgyors, már 1 munkanapos szállítással is - ennek felára minden esetben +199 Ft.

 
(x) Bezárom

Menü nyit/zár

 

Mikor melyik kapcsot használd?

Nyakláncokhoz és karkötőkhöz szinte mindig kell kapocs, azonban nem mindig könnyű eldönteni, hogy az adott ékszerhez melyik a legjobb. A cikkel ebben segítünk.

 

©  Véghné G. Maja  2014. március 17.

 

Elöljáróban le kell szögeznem: Nem soroltam az összes kapcsot - most csak a leggyakrabban használt kapcsokat mutatom be.

A kapcsot négy szempont szerint választhatjuk ki:

  1. Milyen ékszerbe kell? Nem mindegy, hogy idősnek vagy gyereknek készül az ékszer; hogy karkötőről vagy nyakláncról beszélünk.
  2. Hogyan kell a kapcsot használni? Ezen belül is leginkább a kinyitására és bezárására gondolok.
  3. Mennyire díszes és milyen színű az ékszer? A kapocs színe lehetőleg passzoljon a többi alkatrészhez, illetve természetesen az abban lévő gyöngyök színéhez.
  4. Kell-e venni hozzá lapkát, lánchosszabbított vagy szerelőkarikát, vagy önmagában is használható?

Milyen ékszerbe kell?


Bronzszínű mágneskapocs

Bronzszínű mágneskapocs

Gyerekek számára leginkább a gumis damillal és a memória dróttal készült ékszerek ideálisak - és ez esetben nem is szükséges kapcsot beszereznünk. Ezek használatáról több cikket is találsz (lásd a kapcsolódó bejegyzéseket lent). Ha azonban a kis ékszerkészítő már idősebb, és mindenképp kapcsot szeretne a művébe, akkor elsősorban mágneskapcsot és T-kapcsot ajánlunk neki; ezt a két típust is viszonylag könnyű használni.

Időseknek a legmegfelelőbb a kapocs a mágneskapocs - kivéve akkor, ha szívritmusszabályozó eszközt, azaz pacemakert használ. Utóbbi esetben a mágneskapocs mindenképpen kerülendő, és terhes nőknek sem ajánlott hordania. Szintén kerülendő drótból készült ékszerekhez - a fém drót vonzása miatt kinyílhat a mágneskapocs.

Karkötőnél fontos szempont, hogy egy kézzel is könnyedén be tudjuk kapcsolni azt, ezért érdemes T-kapcsot vagy mágneskapcsot használni hozzá. Széles típusú karkötőkben jól mutatnak a többsoros mágneskapcsok is!

A rugós kapocs karikája sokszor nem zárt, ezért azt fogóval be kell zárni; ha nincs fogód, vagy nem szeretnél ezzel bíbelődni, akkor inkább válaszd a delfinkapcsot!

Fontos még figyelni a fémérzékenységre, mivel a kapocs a bőrrel általában érintkezni szokott. Aki nikkelre érzékeny, annak a nikkelmentes vagy a rhódiumozott kapcsokat ajánljuk.

Hogyan kell az egyes kapcsokat használni?


Aranyszínű rugós kapocs

Aranyszínű rugós kapocs

A delfinkapcsot és a rugós kapocsot ugyanúgy használjuk: A kis kallantyút el kell húzni, ameddig a láncvéget belehelyezzük, és ha elengedjük, akkor záródik. Mivel mindkettő rugós elven műkődik, sajnos idővel előfordulhat, hogy elromlik a rugó.


Szív formájú t-kapocs

Szív formájú t-kapocs

A T-kapocs használata nagyon egyszerű, bár elsőre bonyolultnak tűnhet. Van egy különálló karikánk és egy peckünk. Az a lényeg, hogy fűggőlegesen húzzuk át a pecket a teljes karikán, majd ha ez megvan, fordítsuk el azt úgy, hogy a pecek átlósan feküdjön rajta. Mivel a pecek keresztirányban hosszabb, mint a karika átmérője, ezért magától nem jöhet szét ez a kapocs.

Személy szerint nekem emiatt az egyik kedvenc fajtám. A peceknél inkább kisebb gyöngyöket fűzzünk fel, amik átférnek a karikán is - már csak a könnyebb használhatóság miatt.

Az S-kapocs használata sem nehéz. A levél tetején található a kapocs egyik része, amit az S alakú pecek nagyobb lyukához lehet csatlakoztatni, majd mint egy sínen, végighúzni rajta. Fontos, hogy eközben a levél függőlegesen álljon, majd csak ezután fordítsd el azt, hogy végül a karikára merőleges legyen. A végén a levelet újra víszintesbe kell állítani.

Légy kreatív, hiszen a kapcsot akár gyöngyből is megfűzheted! Többféle mintát találsz az interneten is arról, hogyan kell készíteni T-kapcsot gyöngyből. Emellett létezik a gombos megoldás, mikor egy karikát készítünk a gyöngyből, és egy nagyobb gyöngyön áthúzzuk, mint egy gombot. Persze úgy is megfűzheted a nyakláncot, hogy könnyedén bele lehessen bújni, és a karkötőt is, hogy fel lehessen húzni. (Utóbbinál azonban arra vigyázni kell, hogy ne csússzon le magától, mikor nem akarjuk.)

Mennyire díszes és milyen színű legyen a kapocs?

Van két alapszabály, amit érdemes betartani gyöngyfűzés közben:

  1. Minden alkatrész ugyanolyan színű, vagy legalább hasonló legyen - például antik ezüstszínű és az ezüstszínű árnyalat általában passzol egymáshoz.
  2. Egy díszesebb ékszerhez kevésbé hivalkodó kapcsot érdemes választani, míg egy szolidabbhoz lehet használni díszesebbet is. Nem szeretnénk, hogy a kapocs vonja el a figyelmünket a karkötő egészétől - kivéve, ha éppen ez a célunk. Persze az már erősen szubjektív, kinek melyik karkötő számít díszesnek vagy szolidnak.

Van olyan ékszer, melyen a kapocs nemcsak kiegészítő, hanem központi helyet kap: ilyen lehet például a leveles S-kapocs, amin bezárt állapotában nem is látszik, hogy kapocs, ezért akár medál és kapocs egyben is lehet.

Sokszor előfordul, hogy egy témához egy kapocs nagyon illik - például ha egy ékszeren több virág van, választhatjuk hozzá a virágos T-kapcsot - és így tovább.

Kell-e lapka, szerelőkarika vagy lánchosszabbító hozzá?


Rugós kapocs lapkával

Rugós kapocs lapkával

A defin- és a rugós kapocshoz mindenképpen szükséges valamelyik, de ha akarjuk, bármilyen gyöngyből is meg lehet ezt oldani a következőképp:

Készíts apró gyöngyből egy hurkot az ékszer végére!
Fontos, hogy a gyöngy könnyen átférjen a kapocs karikáján.
A biztonság kedvéért érdemes a gyöngyökön többször is átfűzni a fűzőszálat, amellyel dolgoztál.

A mágneskapocshoz, T-kapocshoz, S-kapocshoz sem szerelőkarika, sem lapka, sem lánchosszabbító nem szükséges.

Néhány szó a szerzőről – Véghné G. Maja

Véghné G. Maja

A Gyöngyvásár ügyvezetője vagyok, több mint 10 éve foglalkozom gyöngyfűzéssel, és minden ékszeremet magam készítem. Az évek folyamán rengeteg technikát, trükköt tanultam, illetve tanulok a mai napig. A bloggal segíteni szeretnék minden gyöngyimádónak.

Ha tetszett a cikkem, kérlek oszd meg másokkal is!

= köszönöm, ez hasznos volt :)

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás. Te lehetsz az első!

Hozzászólások

Szólj hozzá!

A hozzászólások mindig az aktuális hozzászóló véleményét tükrözik. A Gyöngyvásár webáruház üzemeltetője fenntartja a jogot arra, hogy a sértő vagy oda nem illő hozzászólásokat szerkessze, törölje.

 
 
Manogyöngy Comodo Trusted Magyar Posta Logisztika MPL PostaPont A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja.
Magyar Nemzeti Bank engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
 
RendbenCookie-t (sütit) használunk az oldalunkon a jobb felhasználói élmény és szolgáltatás érdekében. További részletek